Coneix la Granadella

L'origen de la Granadella es perd en els annals dels temps

La vila ja figurava entre les 32 poblacions de Catalunya que en l'època dels romans tenia l'honorífic títol de municipium. Es troba al sud de la comarca de Les Garrigues, tocant amb el Segrià i la Ribera d'Ebre, a la part més alta (628m) de la plataforma garriguenca, Les Garrigues Altes.

La configuració de la vila és la típica dels pobles de Les Garrigues

És a dir, un creixement que evoluciona a partir del castell i l'església cap al pla, entre les dues carenes de la serra, on hi havia l'antiga bassa per abeurar els animals. En el lloc on des del segle XIV es venerava un antic crucifix, l'any 1764 es comença a bastir l'església actual de Santa Maria de Gràcia, d'estil barroc i anomenada per les seves dimensions la catedral de Les Garrigues. El campanar, de torre octogonal, és un dels més bells i majestuosos de les terres de ponent.

Les restes de l'antic castell formen part del nucli antic, on encara es conserven restes de les muralles i les sitges. A la vila closa hi trobem el convent, primitiva església de transició del romànic al gòtic.  També cases porxades amb decoració barroca i renaixentista.

Els carrers de La Granadella són d'un traçat desigual i capriciós, sense empedrat. Gairebé tots van a parar a la plaça de l'església on hi ha una font pública que no raja i uns bancs on seu la gent per escoltar la ràdio del bar Esport.

"Diana i la mar Morta - Exacta informació rural" Joan Perucho, 1953.

Actualment La Granadella és una vila contemporània

Ubicada en un espai natural excel·lent i molt ben situada per a la pràctica d'esports com el BTT i les rutes a peu.

Del 1920, i en perfecte estat de conservació, destaquem la Cooperativa Agrícola i del 1921 la farinera Sancho.

Tradicional creuament de camins, La Granadella és cap de la Mancomunitat d'Aigües Garrigues Sud que agrupa 27 municipis i dóna rec de suport als conreus de secà.

Està dotada de bons equipaments, infraestructures i alta connectivitat.  Per això pot desenvolupar-se i esdevenir un nou referent per aquelles persones amb esperit emprenedor, que busquen un espai natural, confortable, culturalment intens i un bon veïnatge on viure, treballar i participar en el creixement socioeconòmic de Les Garrigues.

A l'estiu la plaça de La Granadella s'omple de música

El tercer cap de setmana d'agost la Granadella és música en estat pur, amb el Festival de Música Popular i Tradicional Catalana.

El 14 de setembre, per la Festa Major s'organitzen també diverses activitats musicals que des de la plaça de la Vila s'escolen pels carrers de La Granadella.

També a l'estiu arriba a la vila el Garrigues Guitar Festival, en memòria del nostre Granadellenc més internacional, el mestre Emili Pujol.