Història

Els Origens

Durant l'edat mitjana, la vila de la Granadella va ser cap d'una extensa i important baronia.

Malgrat que no es coneixen les cartes de repoblació, els arxius capitular i municipal de Lleida ens donen força dades del llinatge dels Cervera, dels Mascarell de Sanaüja, dels Ramon de Ramon i dels Moliners com a repobladors del territori, encara que la repoblació efectiva li correspon a Pere Moliner i al seu fill, senyors d'aquestes terres ja en temps d'Alfons I.

En les dues generacions dels Moliner fins als primers anys del regnat de Jaume I, es repoblaren també Torrebesses (possessió que no havia de persistir gaire dins la baronia), Bovera i Granyena i es creà Bellaguarda, que formaren una extensa senyoria amb més de 150 km2. i amb una població relativament important.

En el fogatjament de 1365-70, Torrebesses tenia 40 focs, Granyena 30, Bovera 28, Bellaguarda 15 i la Granadella 153 focs, xifra que no tenia comparació amb cap altra de la comarca (les Borges en tenia 32).

La família Moliner va ser ama i senyora de la baronia fins ben entrat el segle XVI. A partir d'aleshores els llinatges s'anaren succeïnt per enllaços matrimonials: Anna (o Magdalena) Moliner amb Joan de Queralt i de Ribes, d'una noble família segarrenca (1587). Elisabet de Queralt amb Feliu d'Àger, senyor de Claramunt i Alta-riba (1673), i els Queral -Ager enllaçaren amb els Kessel - Maranyosa (1717) i per casament de Maria Antònia de Kessel amb Ignasi de Gomar (1772) la baronia passà a aquesta darrera família. Els Gomar, extingides les senyories, conservaren els títols nobiliaris.

Actualment

La Granadella és una vila contemporània, ubicada en un espai natural excel·lent i molt ben posicionada per encarar el segle XXI.

Tradicional creuament de camins, la Granadella està dotada de bons equipaments, infraestructures i alta connectivitat, per la qual cosa disposa dels equipaments necessaris per desenvolupar-se i esdevenir un nou referent per a aquelles persones amb esperit emprenedor, que busquen un espai natural, comfortable, culturalment intens i un bon veïnatge on viure, treballar i participar en el creixement socioeconòmic de Les Garrigues.