Descobreix el terme

El terme de la Granadella és el més gran de la comarca

Amb 89 km2 està situada en el serral delimitat per la Vall Major i la barrancada del Coll de Bovera. Actualment té 760 habitants, tot i que a mitjans del segle XIX s'atansava als 3000. La vila va ser cap d'una antiga i important baronia amb una població relativament important, que en temps de Jaume I senyorejaven els Moliner.

Per La Granadella hi passa el GR 65-5, la branca del Camí de Sant Jaume que des de Tarragona enllaça amb el camí principal a Logronyo.

Un paisatge obert, natural i ric que mira cap a nord i cap a sud

Dos miradors panonàmics fan de balcons de La Granadella:

L'oli d'oliva verge és un producte excepcional que des de sempre ha viscut entre nosaltres

Som a la terra de l'oli. Turonets de bancals d'oliveres i també d'ametllers, amb alguna pineda de tant en tant. La Granadella, pel seu emplaçament, pel paisatge, pel passat i pel tarannà dels granadellencs, és un municipi clau per esdevenir un dels centres de l'oleoturisme, per encapçalar un projecte de futur fonamentat en les virtuts i els valors de la nostra cultura de l'oli, que repercuteixi positivament en una economia sostenible i contemporània.

L'Arquitectura popular de la Granadella

Més enllà de l'arquitectura urbana que troben dins del nucli de la Granadella, si ens endinsem per la resta del municipi, podem trobar autèntiques joies de l'anomenada arquitectura popular, que des de segles enrere i fins no fa gaire, els nostres avantpassats utilitzaven en les seves activitats econòmiques del món rural. Tenien moltes funcionalitats, entre les més importants trobem la d'aixopluc, ordenar el territori, l'aprofitament de l'aigua, o productives. Majoritàriament són construccions de pedra seca, on trobem cabanes, balmes murades, marges, aljubs, trulls, cups, masos, entre altres. En aquest visor, hi trobareu una mostra representativa d'aquesta arquitectura, que anirem ampliant per tal que pugueu descobrir-los tots.