Notícies

Altres notícies

Dimecres, 17 de d’abril de 2019

La Granadella, celebra la Setmana Santa amb jornades de portes obertes al Museu i al Centre de l’oli

El Desclavament i l’Encontre són els actes religiosos més emblemàtics de la Setmana Santa a la Granadella

Els propers divendres 19 i cap de setmana del 20 i 21 d'abril, amb motiu del 4rt. aniversari del Centre de Cultura del Oli de Catalunya (CCOC) i el 3er. del Museu de l'Oli de Catalunya (MuOC), aquests dos equipaments de la Granadella realitzaran unes jornades de portes obertes, convidant a tots els visitants a descobrir els secrets de l'oli verge extra amb visites guiades.

Els propers divendres 19 i cap de setmana del 20 i 21 d'abril, amb motiu del 4rt. aniversari del Centre de Cultura del Oli de Catalunya (CCOC) i el 3er. del Museu de l'Oli de Catalunya (MuOC), aquests dos equipaments de la Granadella realitzaran unes jornades de portes obertes, convidant a tots els visitants a descobrir els secrets de l'oli verge extra amb visites guiades.

Des de la seva obertura al públic el CCOC i el MuOC han registrat una xifra total de més de 15.000 visitants, liderant la promoció de l'oleoturisme a la comarca de les Garrigues.

Durant l'any 2018 els visitants han estat un total de 5.320 persones, procedents en un 95% de Catalunya, amb una gran presència de grups de Lleida, experimentant un increment els viatgers de Barcelona i Girona. El percentatge de visitants de la província de Tarragona és molt reduït en comparació amb la resta.

Pel que fa a la procedència dels visitants espanyols, que són de l'ordre del 2%, són del País Valencià i de l'Aragó, amb una tímida presència de viatgers procedents de Madrid o d'Andalusia. Els visitants estrangers, que representen un 3% del total, són de França, Alemanya, Canadà, EUA i Marroc.

A banda, el dissabte 20 d'abril, a les 12,30h, hi haurà un vermut a la Plaça de la Independència, davant del CCOC; i el diumenge 21, un esmorzar de pagès i visita comentada a l'exposició "Els artistes van amb tractor".

Actes religiosos de Setmana Santa únics a Catalunya.

A la vila de la Granadella durant la setmana Santa es realitzen els actes religiosos del "Desclavament de la Creu i la Processó de l'Encontre", declarats Elements Festius Patrimonials d'Interès Nacional.

El Desclavament i l'Encontre són els actes més emblemàtics de la Setmana Santa a la Granadella, són dos cerimònies molt arrelades i participatives. El Desclavament, a més, és un ritual únic, del qual un document de l'any 1787, dipositat a l'Arxiu del Bisbat de Lleida, n'acredita l'antiguitat.

El Divendres Sant a les 21,30 h de la nit, l'església de Santa Maria de Gràcia de la Granadella s'omple de gom a gom per assistir al Desclavament de la Creu, una cerimònia ancestral, espectacular i única a Catalunya. En aquella hora s'obren les portes del temple i, a pas solemne, entren els Armats; els esperen els feligresos, en silenci i a les fosques. El ressò dels tambors i el repic de les llances a terra dins el recinte, és impactant. Quan arriben davant la creu, s'hi afegeix el so de la corneta i un petit cor d'homes canta el Miserere, en llatí. Després d'uns tocs de martell del capellà a la creu, s'inicia el Desclavament.

Un altra tradició de Setmana Santa és la processó de l'Encontre de Diumenge de Resurrecció, comença a les 12h.. És única a les comarques de Lleida. Simbolitza el retrobament de Jesús amb la seua mare, Maria. Després de la missa, les imatges de la Custòdia i la Soledat, aquesta darrera abillada amb túnica i mantó blanc de Pasqua, surten de l'església i inicien recorreguts diferents cada una, per acabar-se trobant de nou en un ritual senzill d'adoració de la mare al seu fill ressuscitat.

Comparteix

  • Twitter
  • Google+
  • Facebook
  • Linkedin