Notícies

Altres notícies

Dimecres, 12 de de desembre de 2018

Un fòrum de debat recupera la memòria històrica de la Guerra Civil espanyola a la Granadella i el Soleràs

El 28, 29, 30 de desembre es commemoren els 80 anys dels dies més tràgics de la Guerra Civil viscuts a les Garrigues

Els ajuntaments de la Granadella i el Soleràs commemoren els 80 anys dels tràgics bombardejos a les dues localitats els dies 28, 29 i 30 de desembre amb l'objectiu de recuperar la memòria històrica i dignificar així els avantpassats morts en aquest trist fet que ha marcat la memòria col·lectiva de la Guerra Civil a les Garrigues.

Un cicle de xerrades amb professors d'història, periodistes i destacats estudiosos d'aquest episodi històric, juntament amb diferents testimonis supervivents de l'època, ens transmetran les claus per entendre aquest episodi i les experiències viscudes, mostrant als visitants les empremtes de la Guerra Civil a les Garrigues.


Aquest cicle de xerrades i exposicions, que compten amb el suport de la Conselleria de Justícia (Direcció General de Memòria Històrica) de la Generalitat de Catalunya, s'acompanyaran de rutes guiades pels escenaris de la Guerra Civil tot descobrint els refugis fets en antigues balmes a la vila de la Granadella i mostrant a la població del Soleràs el antics hospitals que va acollir aquesta població i que avui es conserven encara.


Un dels escenaris més impactants és la visita de la fossa comuna oberta més gran de Catalunya al Soleràs amb motiu de l'hospital que es va instal·lar al municipi a la Guerra Civil. L'actual Llei de Fosses de la Generalitat posa en actualitat aquesta població com a punt de partida per iniciar la identificació dels cossos dels cadàvers enterrats.


Iniciarà divendres el cicle de xerrades el testimoni d'un refugiat Sirià, que ens contarà la cruesa que suposa perdre-ho tot i tenir que sortir a l'exili per continuar vivint, fent el paral·lelisme amb els refugiats republicans que varen tenir que fugir a França,... per poder conservar la vida.


Entre els participants en aquest fòrum de debat, cal remarcar Miquel Andreu, periodista i president del Centre d'Estudis de les Garrigues, que exposarà un cas d'acollida a les Garrigues durant la Guerra Civil; Andreu Caralt, periodista i escriptor, que compartirà la història de la vila
d'Almatret com a cruïlla entre els front del Segre i del Ebre; Marc Macià, historiador i profesor de la UdL, que presentarà la duresa de la vida dels refugiats a l'aixopluc de les cabanes de volta escampades pel territori; i Miquel Àngel Estradé, senador i escriptor que farà la ponència: "El
terror aeri com arma militar i política durant la Guerra Civil. Testimonis vius protagonistes dels fets contaran també records i vivències, en l'apartat "La veu de la memòria".

Comparteix

  • Twitter
  • Google+
  • Facebook
  • Linkedin