Notícies

Altres notícies

Dimecres, 27 de de juny de 2018

El paisatge de les energies renovables a debat

Sergi Saladié i Pagès editors posen a debat el conflicte entre l’eòlica i la seva implantació al territori

Des de fa uns anys, el paisatge de La Granadella no només s'identifica amb les oliveres, hi ha nous elements que el configuren: els molins de vent. L'Ajuntament de la Granadella, organitza la presentació del llibre "Conflicte entre el paisatge i l'energia eòlica. El cas de les comarques meridionals de Catalunya".

L'acte tindrà lloc aquest divendres, 29 de juny, a les 20,00 h al Centre Cívic de La Granadella i estaràpresentat per Carles Gibert, alcalde de la Granadella i comptarà amb la presència de l'autor Sergi Saladié i Bernat Solé, Diputat i Secretari de la comissió de Territori del Parlament de Catalunya.

Des de mitjan dècada del 2000 fins al 2013 Catalunya va viure un procés d'implantació d'energia eòlicaque, en molts casos, va despertar l'oposició de part de la població dels territoris implicats per les alteracions que entenien que es podrien provocar en el paisatge i en el futur desenvolupament del territori.

Com és que part de la societat es queixa del procés d'implantació d'una energia renovable com
l'eòlica? Quin paper té el paisatge en aquest conflicte? Per què al Priorat no s'ha instal·lat cap central eòlica des de 1998 i la Terra Alta s'ha convertit en la comarca amb major concentració eòlica del país?

Amb aquesta publicació l'autor pretén apropar el lector a la comprensió d'aquest conflicte que hi hagut, i hi ha, entre el paisatge i l'energia eòlica a Catalunya, i com en funció del paper que hi té el paisatge el resultat és un o altre.

Aquest llibre reflexiona sobre el doble procés d'implantació de les energies verdes i renovables i el de substitució de les actuals energies fòssils causants del canvi climàtic. També explica quina relació tenen amb el territori, especialment amb les comarques meridionals de Catalunya. (mobilitzacions veïnals, conflictes territorials, experiències i treball col·lectiu) dels darrers temps. Aquest estudi, a més, permet aprofundir en el coneixement dels paisatges de les comarques meridionals de Catalunya, sovint oblidats per l'agenda mediàtica i social.


Sergi Saladié Gil (Vandellòs, 1974) és doctor (2016, URV), llicenciat en geografia (1998, URV),
postgrau en arquitectura del paisatge (2000, UPC), màster en estudis territorials i urbanístics (2003, EAPC-UPC-UPF).
De 2015 a 2017 va ser diputat al Parlament de Catalunya per la Candidatura d'Unitat
Popular-Crida Constituent (CUP-CC), i un dels activistes més coneguts i compromesos de les
comarques meridionals.

Comparteix

  • Twitter
  • Google+
  • Facebook
  • Linkedin