Notícies

Altres notícies

Dissabte, 17 de de desembre de 2016

La Granadella recrea els bombardejos de la Batalla de l‘Ebre i presenta el banc d’ADN per restablir la pau amb les víctimes.

Una escenificació, una exposició i unes xerrades recorden els dies més tràgics de la Gerra Civil viscuts a la població.

La Granadella celebra el dissabte 17 de desembre la IV Recreació dels Bombardejos de la Granadella, unes jornades tràgiques que varen tenir lloc pels volts de Nadal, ja fa 79 anys en plena Guerra Civil, que varen sembrar la por, la destrucció i el caos a la població.

La diada de recreació de la memòria històrica començarà a les 9,00 h del matí amb un esmorzar popular gratuït a la plaça de la Vila. A partir de les 10,00 h i com a novetat d'aquesta edició, s'iniciarà una caminada organitzada pel Consell esportiu de les Garrigues conjuntament amb Centre d'estudis de les Garrigues i el Consell Comarcal amb el suport de l'ajuntament de la Granadella al voltant dels escenaris de la guerra civil.

Els 150 participants inscrits en aquesta caminada d'uns cinc quilòmetres, podran veure els escenaris de la batalla de l'Ebre i el front del Segre tot visitant les coves i els refugis de la Guerra Civil al voltant d'aquesta població de les garrigues. Si el temps ho permet, 2 avions de l'època  sobrevolaran el cel, omplint de dramatisme l'escenificació.

Aquesta jornada de recreació consistirà en la posada en escena dels fets amb un grup d'uns 60 figurants de 3 grups de recreació de voluntaris com: "Ejército del Ebro", "voluntarios de Fayon" i el grup "XYZ pirenaic" que escenificaran, vestits d'època, un control de carretera amb un camió de l'època dels anys trenta, un lloc de guàrdia (a Ca L'Hostal) i el campament dels soldats (a la Placeta). També es podrà visitar un dels refugis antiaeris restaurat que conserva aquesta vila garriguenca.

Tot un seguit de soldats, infermeres, metges, oficials i tropa de l'exèrcit franquista, en el que participaran també com a figurants els veïns del poble, recuperaran la memòria històrica dels morts causats pels bombardejos de la Legió alemanya Còndor i l' "Aviacione Legionaria Italiana", que van arrasar la Granadella.

"Recordar aquests fets té com ha finalitat restablir la memòria històrica d'aquesta cruenta batalla", ens explica un dels organitzadors.

Així mateix el Centre Cívic, acollirà una exposició, organitzada pel grup de recreació "Ejército del Ebro" amb altres entitats, amb vídeos i fotografies de l'època que mostren l'impacte i la crueltat que van patir la població civil en la primera línia de front de la Batalla de l'Ebre en mans de les tropes franquistes.

A partir de les 13.00 h s'escenificarà la recreació dels Bombardejos i a les 17.00 h  tindrà lloc  al Centre Cívic, unes xerrades-col·loqui presentades pel Sr. Carlos Gibert (Alcalde de la Granadella) i moderades pel Sr. Josep M. Navàs. Mireia Plana (Subdirectora general de Memòria, Pau i drets humans) presentarà "El Programa d'Identificació Genètica de la Generalitat de Catalunya" i Josep Rubió Sobrepere farà una xerrada al voltant de: "L'horror nazi: quan el número substitueix la persona: Els garriguencs als camps nazis"

RESUM PROGRAMA

- A les 9.00 h Esmorzar popular
- A les 10.00 h Caminada popular pel terme
- A les 13.00 h Recreació? històrica
- A les 17.00 h Xerrades i projeccions
-Durant tot el dia exposició? sobre l'enginyeria militar 

Comparteix

  • Twitter
  • Google+
  • Facebook
  • Linkedin

fotografia soldats

fotografia soldats

cartell

cartell