Entitats

RSS

"La Guerra Civil a Les Garrigues"

Aquest llibre ha estat presentat el dia 22 de febrer a l’ IEI i representa un obra completa i única per les nostres contrades, un estudi seriós i ampli que fa un recorregut per tots els pobles de la comarca.

 

      

 

 

La Guerra Civil a les Garrigues
 
Josep Rubió Sobrepere
 
De la revolució a l'ocupació franquista (1936-1939)

El llibre aborda per primera vegada de forma global tot el període bèl·lic, des de l’intent de cop d’estat fins a la total ocupació militar de la comarca de les Garrigues. El treball que s’ofereix s’ha plantejat sota tres eixos fonamentals. Una primera part introductòria per apropar el lector a la comarca de les Garrigues fins a l’any 1936. El segon eix és l’estudi de la comarca a la rereguarda per descobrir, per primera vegada, la participació garriguenca en el suport als rebels. L’anàlisi rigorosa de la repressió revolucionària a la rereguarda ens portarà a descobrir les 157 víctimes civils o les 26 religioses, a més de saber quan i com es van saquejar les esglésies, convents i altres. Per primer cop es desglossa l’actuació del Tribunal Popular de Lleida a la comarca, amb un total de 126 persones processades. S’aprofundeix en la creació de les col·lectivitats agrícoles, un total de 23, procés titllat per alguns com l’única i autèntica revolució social de la guerra. Finalment, el tercer gran eix se centra en l’arribada del conflicte bèl·lic als municipis garriguencs.

Josep Rubió Sobrepere (Cervià de les Garrigues, 1968). Doctor en història contemporània. Actualment és professor de secundària, president del Centre d’Estudis de les Garrigues i conseller i cap del Departament de Ciències Econòmiques, Humanes i Socials de l’Institut d’Estudis Ilerdencs. Ha rebut diferents distincions, premis, ajuts i beques a la investigació per a projectes d’abast comarcal i local amb relació a les Garrigues i ha publicat diferents treballs relacionats amb el tema.

 

Comparteix:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *